Mina Travel and Event Group

Какво става с монетите от фонтана ди Треви в Рим

rome-italy-trevi-fountain-1920x1200

Туристите в Рим имат едно любимо място – фонтанът ди Треви. Поверието гласи, че ако хвърлиш монета в него, ще се върнеш отново във Вечния град. Затова никой от посетителите не пропуска да изпълни ритуала.
Най-известният фонтан в света всяко денонощие остава празен за един час. Тогава работници източват водата и вадят парите от него. Първоначално легендата гласи, че човек трябва да отпие от водите на фонтана, за да посети отново Рим, но после ритуалът се променя. Сега поверието гласи, че монетата трябва да се хвърли с дясната ръка през лявото рамо, като човек стои с гръб към фонтана. Мнозина вярват, че първата хвърлена монета гарантира връщане в Рим, втората – нова любов, а третата – скорошен брак. Всеки решава колко и какви монети да остави във фонтана в зависимост от мечтите и дебелината на портфейла си.

В крайна сметка монетите от най-различни валути се озовават в чували. Изчисленията сочат, че във водите на ди Треви всеки ден се хвърлят монети на стойност 3000 евро или 90 000 евро на месец. Или над 1 милион евро годишно. Средствата се използват от благотворителнато организация Каритас за подпомагане на социално слаби и бездомни. До преди години атракцията беше източник на доходи за много крадци, които обираха с лопати парите през нощта. Полицията обаче взе мерки и вече охранява римската забележителност.
Бароковият фонтан от 18 век е едно от най-магнетичните места в Рим. Славата на ди Треви идва и благодарение на появата му в няколко култови филма, сред които “Сладък живот” на Фелини, “Римска ваканция” с Грегъри Пек и Одри Хепбърн и “Три монети във фонтана”.

прочетете още за фонтана: Фонтанът ди Треви отново блести след реставрацията си

 

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *