Mina Travel and Event Group

Фонтанът ди Треви отново блести след реставрацията си

fontana_di_trevi_2

Ремонтът му струва 2,2 млн. евро и е най-големият в 250-годишната му история

 

Една от най-големите забележителности в италианската столица вече разполага с ново високотехнологично осветление. Фонтанът преживя най-голямото си почистване в своята над 250-годишна история и в момента разполага с нови помпи и система за предпазване от гълъби. Цялата реставрация е на стойност 2,2 млн. евро.

Работата, финансирана от модната къща Fendi, започна през 2014 г., около 25 години след последната голяма реставрация, на фона на притесненията, че фигурите започват да се рушат.

“Преди две години чухме по случайност, че фонтанът губи части и веднага се свързвахме с властите в Рим“, посочва главният изпълнителен директор на Fenci Пиетро Бекари.

Прозрачните заграждения около басейна и мостът позволиха на посетителите да наблюдават работата на реставраторите, връщайки се към старата му слава, свързвана със сцената от филма от 1960 г. „Животът е прекрасен“, в която Анита Екберг се къпе през нощта във фонтана.

Туристите, идващи на площада, чакаха своя ред, за да стигнат до фонтана, където да хвърлят монета в него – гаранция, че някой ден ще се върнат в италианската столица.

“Той е във филмите и е красив, особено сега, когато е почистен напълно“, коментира Хана Каули, 33-годишна медицинска сестра от Австралия, която е на меден месец. „Гледах го чрез онлайн камера на живо и се надявах, надявах и надявах, че ще бъде готов, когато дойдем тук“.

Известна със своите луксозни кожени продукти и чантите Baguette, Fendi е една от множеството частни фирми, които инвестират средства в реставрирането на забележителности в страната, след като тригодишната рецесия удари държавната хазна.

Компанията е платила и за реставрацията на Фонтана на четирите реки в Рим, както и за „Квадратния Колизеум“, създаден по време на ерата на фашизма.

Министърът на културата Дарио Франческини призова за повече публични и частни инвестиции в културното наследство на Италия и въведе данъчни облекчения в размер до 65% за тези дарения.

източник: http://www.investor.bg/

Научете още за фонтана: Какво става с монетите от фонтана ди Треви в Рим

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *